Μονάδα Υπερβαρικού Οξυγόνου

Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο
Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία (ΗΒΟ) είναι η μέθοδος χορηγήσεως οξυγόνου σε πιέσεις μεγαλύτερες της ατμοσφαιρικής. Η χορήγηση αυτή του οξυγόνου γίνεται μέσα σε ειδικούς θαλάμους.




  Με την εισπνοή του υπερβαρικού οξυγόνου αυξάνεται το ποσό του οξυγόνου που είναι διαλελυμένο στο πλάσμα σε τέτοιο βαθμό που σε πίεση τριπλάσια της ατμοσφαιρικής δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί το οξυγόνο που μεταφέρεται με την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ενδεικτικά η μερική πίεση του οξυγόνου στο πλάσμα αυξάνεται από 100 mmHg  στα 2.000 mmHg. Λόγω του γεγονότος αυτού μπορεί να μεταφερθεί οξυγόνο σε περιοχές με κακή κυκλοφορία είτε λόγω αγγειακών προβλημάτων (π.χ. διαβητική μικροαγγειοπάθεια - αθηρωματικές βλάβες με μερική απόφραξη του αυλού κλπ)  είτε λόγω  ιστικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στην ιστική κυκλοφορία (π.χ. ιστικό οίδημα από κάκωση, έγκαυμα, σύνδρομο διαμερισματοποίησης κλπ). 
  Αυτό επιτυγχάνεται γιατί η βαθμίδοση της περικής πιέσεως του οξυγόνου μεταξύ του πλάσματος και των ιστών καθορίζει και την απόσταση διαχύσεως του καθώς και την διέλευσή του μέσω των διαφόρων φραγμών διαχύσεως όπως το οίδημα ή η σκλήρυνση του ενδοθηλίου των τριχοειδών στον σακχαρώδη διαβήτη.

  Τα οργανικά συστήματα αντιδρούν στην υπεροξεία με αγγειοσύσπαση και ελάττωση της αιματικής ροής. Η ελάττωση αυτή είναι διαφορετική σε κάθε όργανο και εξαρτάται από την ευαισθησία του στην υπεροξεία.
  Η ελάττωση της αιματικής παροχής με ταυτόχρονη ιστική υπεροξεία είναι μία μοναδική φαρμακολογική ιδιότητα του Υπερβαρικού Οξυγόνου και καλείται “παράδοξο του οξυγόνου”.
  Συνεπεία της μεγάλης αυξήσεως της μερικής πιέσεως του οξυγόνου στο αίμα επέρχονται μεταβολές στην βιοχημεία του κυττάρου,όπως αύξηση στην άλυσο παραγωγής ενεργείας, στην επαγωγή των αντιοξειδωτικών ενζύμων, στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, και στην αύξηση της ικανότητος των μακροφάγων και των ιστιοκυττάρων για φαγοκυττάρωση και λύση  των μικροβίων. Επίσης υπάρχει συνέργεια στην δράση του ΗΒΟ με ορισμένες ομάδες αντιβιοτικών όπως π.χ. οι αμινογλυκοσίδες.

  Οι ενδείξεις των θεραπευτικών εφαρμογών του υπερβαρικού οξυγόνου είναι:


  1.  Εμβολή αέρος είτε από κατάδυση είτε ιατρογενής (Καρδιο- Αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις, καθετήρες υποκλειδίου, νεφροκάθαρση κλπ)
  2.  Νόσος των δυτών
  3.  Δηλητηρίαση από μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακος
  4.  Σύνδρομο διαμερισματοποίησης, Σύνδρομα συνθλίψεως και επαναγγειώσεως
  5.  Εγκαύματα
  6.  Επαπειλούμενα με νέκρωση ισχαιμικά μοσχεύματα
  7.  Άτονα έλκη είτε διαβητικής ή μετακτινικής αιτιολογίας είτε λόγω διαταραχών της μικροκυκλοφορίας
  8.  Διαβητική μικροαγγειοπάθεια-νευροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια
  9.  Απόφραξη της κεντρικής φλεβός και αρτηρίας  του αμφιβληστροειδούς - macularoedema
  10.  Χρόνια οστεομυελίτις, σύνδρομο Shudec, σηπτικές ψευδαρθρώσεις, καθυστερημένη πώρωση καταγμάτων.
  11.  Ισχαιμικαί Νόσοι του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Αποστήματα εγκεφάλου.ΚΕΚ
  12.  Αναερόβιες και μικτές λοιμώξεις του δέρματος και ιστών (γάγγραινα Fournier, στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις), σηψαιμία
  13.  Οξεία κώφωση.
  14.  Αιμορραγική κυστίτις-εντερίτις συνεπεία ακτινοβολίας,Συνδυασμός με αντινεοπλασματική χημειοθεραπεία στην αντιμετώπιση επιπλοκών περιφερικών μικροαγγειίτιδων και πολυνευρίτιδων 
  15.  Ταχεία αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων π.χ διαστρεμμάτων και τραυματικών κακώσεων συνδέσμων.

About MeMetro

Κατασκευαστής Πυραυλικών Συστημάτων , ειδικός στον γύρο, αγαπάει ν΄αγαπάει!!!!!!!!!!.
    Facebook Comment
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου