Fiat Lingoto, ένα πρωτοποριακό εργοστάσιο

   Το εργοστάσιο της FIAT Lingoto στο Τορίνο (Ιταλία) , ολοκληρώθηκε το 1923. Σε αντίθεση με τα άλλα εργοστάσια της εποχής, διέθετε κάτι πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή , δική του πίστα δοκιμών ΠΑΝΩ στην οροφή του κτιρίου.



  Στον απόηχο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου , όταν η  η FIAT επέστρεψε στην κατασκευή αυτοκινήτων κατείχε το 80% του μεριδίου της αγοράς στην Ιταλία. Τα πράγματα πήγαιναν καλά και η εταιρεία ήταν έτοιμη να επεκταθεί, το αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της επέκτασης ήταν το εργοστάσιο Lingoto στο Τορίνο.


 Σχεδιάστηκε από τον Giacomo Matte-Trucco και ήταν από τα πρώτα κτίρια τέτοιου μεγέθους στα οποία χρησιμοποιήθηκε οπλισμένο σκυρόδεμα.
 Η πίστα δοκιμών αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της κατασκευής του κτιρίου το οποίο το χαρακτήριζε μια μοναδική ανοδική σπειροειδής γραμμή συναρμολόγησης. Κάθε όροφος είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμμετέχει ανεξάρτητα στην γραμμή συναρμολόγησης. Ότι ξεκινούσε από πρώτες ύλες , από το ισόγειο του κτιρίου κατέληγε ως ένα πλήρες όχημα έτοιμο για δοκιμή στην οροφή. 



Δυστυχώς το εργοστάσιο έκλεισε το 1982. Μπορεί πλέον να μην εξυπηρετεί τον αρχικό σκοπό αλλά το κτίριο επανασχεδιάστηκε, ανακαινίστηκε και διατέθηκε στο κοινό περιλαμβάνοντας καταστήματα, θέατρο ένα συνεδριακό κέντρο και ένα πολυτελές ξενοδοχείο.



About MeMetro

Κατασκευαστής Πυραυλικών Συστημάτων , ειδικός στον γύρο, αγαπάει ν΄αγαπάει!!!!!!!!!!.
    Facebook Comment
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου